Viktor Öcal’ın kişiye özel tasarımları göz kamaştırdı
T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçılığı’na layık görülen Viktor Öcal, kendi geliştirdiği “negatif heykel” tekniği ile mücevher sanatına yeni bir boyut katıyor. Özgün çalışmalarıyla dikkat çeken Usta, gerçekleştirdiği çalışmalarla geçmişten günümüze bir köprü kurmayı amaçlıyor.
Mücevher ustası Viktor Öcal, Kapalı Çarşı Ehl-i Hiref Geleneği’nin son temsilcilerinden biridir. 30 yıllık tecrübesi ile T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçılığı’na layık görülen Viktor Öcal, değerli madenler ve taşlarla gerçekleştirdiği çalışmalarla göz kamaştırıyor. Kendi geliştirdiği “negatif heykel” tekniği ile mücevher sanatının gözde isimlerinin başında yer alıyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK: AİLE SEMBOLLERİ
Viktör Öcal Türkiye’de bir ilke imza atıyor ve padişah nişanlarından yola çıkarak “aile sembolleri” serisiyle de nesilden nesile aktarılacak aile mirası projesini hayata geçiriyor. Yaratım sürecini Sultanahmet’te ki atölyesinde gerçekleştiren büyük Usta, bu koleksiyonu özel istek üzerine hazırlıyor. Kreasyon aileler için nesilden nesile geçecek bir sembol olurken, bu sembolle hazırlanan mücevher eşyalardan oluşturuyor.
EHL-İ HİREF GELENEĞİNİN SON TEMCİLSİLERİNDEN VİKTOR ÖCAL
Mücevher sanatı birçok imparatorlukta olduğu gibi Osmanlı saray yaşantısında da önemli bir yer tuttu. Osmanlı İmparatorluğu içindeki çok renklilik ve çeşitlilik “Cevher ile bezenmiş” anlamına gelen mücevher takılar ve eşyalarda da kendini gösterdi; farklı motifler sergileyen parçalar bir arada kullanıldı.
Sanayi Devrimi öncesi, Kapalı Çarşı ve kapıkulu halkından işinin ustası sanatçıların yer aldığı topluluğun adı ehl-i hiref’tir. Usta Viktor Öcal da ehl-i hiref geleneğinin son temsilcileri arasında yer alır.