Dolar 35,3815
Euro 36,5971
Altın 3.016,54
BİST 9.987,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 12 °C
Az Bulutlu

Diyarbakır’ın tarihi mekânlarında öğrencilere uygulamalı ders!

09.04.2022
757
A+
A-
Diyarbakır’ın tarihi mekânlarında öğrencilere uygulamalı ders!

Ergani’de neolitik devrin izlerini taşıyan, göçebelikten yerleşik yaşama geçilip tarıma ilk başlanılan yerleşim yerleri arasında yer alan Çayönü Höyüğünde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler, tarihi, yerleşik yaşamın izlerini barındıran Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğü’nde öğreniyor. ( Bestami Bodruk – Anadolu Ajansı )

Çay önünde yapılan kazılarda, 400’den fazla bireye ait kemik ve kafatasının depolandığı “Kafataslı Yapı”, mozaikli yapı “Terrazo Binası” gün ışığına çıkarıldı. Günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önceye tarihlenmesiyle sadece bölge için değil, dünya uygarlık tarihi için de önem taşıyan Çayönü Höyüğü ile Anadolu’nun en eski mağara yerleşimlerinden biri olan Hilar Mağaraları tarih dersleri için öğrencilere uygulamalı ev sahipliği yapıyor.

Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Mehmet Şerif Karaman, öğrencilerin tarihi konuları zamana meydan okuyan mekânlarda öğrenmesi için bu tarihi atmosferde ders işlemeye karar verdi. Karaman’ın bu düşüncesini hayata geçirmesi ile t​​Tarih dersini Hilar Mağaraları ve 1. derecede arkeolojik ve doğal SİT alanı” olarak tescillenen Çayönü Höyüğü’nde işleyen öğrenciler adeta geçmişe yolculuk yaptı.

“Tarihsel empatiden olumlu etkilendiler”

Öğretmen Karaman, okulda “Tarih Dersini Tarihi Mekânda İşle” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Farklı öğrenme yöntemlerinin öğrenciler üzerinde kalıcı öğrenme becerisini geliştirdiğini ifade eden Karaman, yaptıkları planlama kapsamında iklim koşulları elverdiği ölçüde tarih derslerini Çayönü Höyüğü ve Hilar Mağaralarında işlemeye karar verdiklerini belirtti. Karaman, “Öğrencilerimizin kalıcı öğrenmede tarihsel empatiden olumlu etkilendiklerini gördük. Artık derslerimizi burada işliyoruz.” dedi.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler, tarihi, yerleşik yaşamın izlerini barındıran Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğünde öğreniyor. ( Bestami Bodruk – Anadolu Ajansı )

“Tarihi ezberlemek yerine sanki yaşıyoruz”

Öğrencilerden 11. sınıfta okuyan Zilan Karaj, tarihi alanda ders işlemenin keyifli olduğunu belirterek, “Konuları Çayönü’nde ve Hilar Mağaralarında görmek çok daha etkili oluyor. Öğretmenimizin öğrettikleri daha da kalıcı oluyor.” diye konuştu.

Hüseyin Karataş da geçmişte yaşanan zorlu koşulları öğrenme fırsatı bulduklarını anlatarak, “Tarih dersinde ezberlemek yerine sanki yaşıyoruz.” ifadesini kullandı. Sinem Aşkın ise kitaptaki bilgilerle sahada öğrenilen bilgi arasında fark olduğunu dile getirerek, “Binlerce yıl önce insanların buralarda yaşadığı ve binlerce insanın buna şahitlik ettiği bir yerde olmak beni tarihe götürüyor. Buralara dokununca o anki duyguyu hissedebiliyorum. İnsanların neden burayı tercih ettiğini daha iyi anlayabiliyorum.” dedi.

Kerem Güner ise, eski çağlardaki yaşam koşullarının zorluğunu gördüğünde hayatın ve sahip olunan imkânların değerinin daha iyi anlaşıldığını aktardı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.